Afrika

Afrika is qua oppervlakte het op een na grootste continent op Aarde. Het beslaat zo’n 30.244.050 vierkante kilometer (vasteland en eilanden samen), wat 20,3% van de totale landoppervlakte van de aarde is. Er wonen meer dan 1 miljard mensen, wat ongeveer een zevende van de wereldbevolking is.

Vrijwel geheel Afrika behoort tot de derde wereld. Sommige mensen rekenen het hele continent hiertoe, anderen alleen de landen ten zuiden van de Sahara, met uitzondering van Zuid-Afrika.

De geografie van het continent Afrika is afwisselend. Onder de rijke en vruchtbare noordkust ligt de droge Sahara-woestijn. Ten zuiden van de Sahara liggen vele regenwouden. Het zuiden en het oosten van het continent bestaan voor een groot deel uit savannen: droge grasvlakten met hier en daar bomen en struikgewas. De rest van Afrika bestaat voornamelijk uit grasland. Aan de westkust ligt de Atlantische Oceaan en aan de oostkust de Indische Oceaan. In het noordwesten wordt Afrika door slechts enkele kilometers zee gescheiden van Europa en in het uiterste noordoosten door het water van het Suezkanaal van Azië.

In 2019 hadden wij het voorrecht dat wij een rondreis mochten maken door Namibië, Botswana en Zimbabwe. Een schitterende ervaring. De Kalahari desert, Namib desert, Etosha, Okavango delta en Chobe waren slechts enkele hoogtepunten. Voor meer informatie en foto’s klik op de vlag

In 2020 heb ik , samen met een aantal vogelspotters, een trip gemaakt naar Gambia. Naast de vogelrijkdom viel de enorme armoede op. Een bezoek aan een primary school leerde mij veel over de minimale omstandigheden en het feit dat men probeert het maximale er uit te halen. Voor meer informatie en foto’s klik op de vlag